Endometrioza si riscul de cancer ovarian

Endometrioza este o boala care afecteaza intre 7 si 10% dintre femeile aflate la varsta reproducerii. In plus fata de binecunoscutele ei efecte negative asupra fertilitatii si a calitatii vietii persoanelor atinse de aceasta afectiune, aceasta afectiune are un impact daunator semnificativ si asupra societatii datorita caracterului sau invalidant si cronic.

Simptomele endometriozei sunt extrem de variate iar cursul sau, desi uneori imprevizibil din punct de vedere al progresiei sale, este implacabil evolutiv. Desi unele femei sunt complet asimptomatice, cea mai frecventa manifestare a bolii este durerea in timpul ciclului menstrual, urmata de infertiilitate, dureri la contactul sexual (dispareunie) si dureri pelvine permanente. In ciuda progreselor semnificative facute in intelegerea acestei afectiuni patogenia endometriozei inca este neclara, cea mai larg acceptata teorie fiind cea a menstruatiei retrograde pe un fond de deficit al imunocompetentei, determinat genetic.
Legatura dintre endometrioza si cancerul ovarian este bine documentata si a bulversat lumea medicala mult timp.Offre una varietà di orologi replica, tra cui Rolex, Omega, Breitling, Panerai e altre repliche di orologi di lusso.Offre orologi replica e falsi orologi Rolex replica a prezzi convenienti. Studiile epidemiologice au sugerat existenta unei legaturi specifice cu cancerul ovarian endometroid si  cel cu celule clare insa nu s-a putut stabili ca endometrioza reprezinta un precursor al acestora. O serie de date clinice au evidentiat faptul ca cancerele ovariene non-seroase cum ar fi carcinoamele endometroide sau cele cu celule clare ce isi aveau punctul de emergenta din focarele de endometrioza atipice aveau o rata mai mare de diagnostic precoce, in special datorita simptomatologiei eferente (infertilitate sau dureri pelvine) care necesitau investigatii si interventii specifice precum laparoscopia. Deligdisch si asociatii au raportat o serie de 76 de cazuri de cancer ovarian stadiul I si a demmonstrat ca toate carcinoamele nonseroase (54 cazuri) au putut fi  diagnosticate datorita simptomelor satelit ce includeau durerile pelvine asociate endometriozei si sangerarilor vaginale asociate starii de hiperestrogenism sau patologiei endometriale. In mod interesant s-a gasit faptul ca numeroase cazuri de carcinom seros erau frecvent asociate cu cancerul de san la femei asimptomatice. Aceste lucruri, impreuna cu numeroasele observatii similare, sprijina noul model dual de  carcinogeneza ovariana. Conform acestei teorii cancerele dr tip I sunt carcinoame ovariene de grad mic, cu dezvoltare lenta (includ carcinoamele endometroide, mucinoase si seroase de grad scazut) sunt legate de mutatii KRAS, BRAF, PTEN si ale B-cateninei si asociate cu endometrioza. Tipul 2 sunt carcinoame seroase de grad inalt, asociate cu mutatii TP53, care se dezvolta rapid, sunt mult mai agresive iar originea lor se stie acum a fi din epiteliul tubar.
Intr-un remarcabil studiu, dat publicitatii recent in Lancet Oncology, Replique Montre o echipa de cercetatori de la Ovarian Cancer Association Consortium (OCAC) a efectuat o analiza a unei serii de 13 studii clinice si au confirmat ca femeile cu antecedente de endometrioza au o rata crescuta de carcinom cu celule clare (sanse de 3,05) si de tip endomertioid (sanse 2,04). In plus autorii au aratat pentru prima data ca endometrioza este asociata cu carcinoame ovariane de  grad scazut, riscul la femeile cu endometrioza fiind dublu. Oricum nu s-a gasit nicio asociere intre endometrioza si carcinoamele seroase de grad inalt sau alte subtipuri de cancere ovariene care au fost subiecte ale studiului.
 Luate impreuna aceste date vor avea numeroase implicatii clinice si vor putea afecta caile prin care noi vom gandi strategiile de screening si preventie ale cancerului de ovar. In particular cunostintele emergente asupra legaturii dintre cancerul ovarian si.endometrioza ne confera o oportunitate fara precedent de a dezvolta planuri de screening care ne vor ajuta in detectia precoce a unor tipuri specifice de cancer la femeile cu endometrioza. Aceste planuri includ:
-       Identificarea tuturor femeilor cu endometrioza – ori prin chirurgie laparoscopica ori prin prezentarea la doctor datrorita simptomelor
-       Urmarirea atenta a endometriozei ovariene prin studii imagistice (poate RMN) pentru orice modificare caracteristica.
-       Rezectia completa a tuturor focarelor de endometrioza gasite la femeile care sufera o interventie chirurgicala cu trimiterea pieselor la examenul HP
-       Tratament hormonal care are drept tinta reducerea riscului de cancer la femeile cu risc crescut.

Desi este binecunoscut faptul ca marea majoritate a femeilor cu endometrioza nu dezvolta cancer ovarian,str8chat.cn totusi este de preferat ca doctorii sa fie constienti de existenta acestor noi date si sa discute cu pacientele lor despre aceste lucruri si sa analizeze serios fiecare nou simptom aparut pentru a pune la punct un plan eficient de evaluare regulata a situatiei acestor paciente.

http://hcp.obgyn.net/endometriosis/content/article/1760982/2066478

 

 
noutati
Endometrioza si riscul de cancer ovarian
Endometrioza este o boala care afecteaza intre 7 si 10% dintre femeile a'...'
>>
Histerectomia pe cale laparoscopica este asociata cu o mai buna calitate a vietii
  '...'
>>
Screeningul PCR Intrapartum pentru Streptococul de Grup B este rentabil
Comparativ cu metoda culturilor vaginale efectuate prenatal, screeningul'...'
>>
Cezariana poate mări riscul de obezitate pentru copiii mici
  '...'
>>
 
 
© copyright 2004-2012 dan tutunaru. Toate drepturile rezervate.